Къща музей Петя Дубарова
град Бургас

НЛК "Петя Дубарова" -2024г

 

На 10 май, петък, ще се състои заключителният етап на  27-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. На тържествена церемония в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало в 18.00 часа, ще бъдат обявени победителите.

Творбите на 150 участници от цялата страна в разделите поезия и проза са оценени от 5-членното жури на конкурса с председател критикът проф. Милена Кирова и членове –  творците Кристин Димитрова, Диана Петрова, Янчо Чолаков и Мартин Колев.

Това, което не се знае, но е негласна традиция за конкурса, е, че всяка година на рождения ден на Петя – 25.04 – журито съставя протокола с номерата на наградените участници, изпращали анонимно своите творби до адреса на къща музей „Петя Дубарова“. Именно на рождения ден на Петя организаторите на конкурса разсекретяват пликовете с имената на наградените, за да ги оповестят на самото тържество по връчването на „оскарите“ за млада литература, което всяка година се провежда втория петък на м. май.

По традиция наградените творби се публикуват в ежегодния сборник „Петя - пристан зелен“, който се  предоставя в електронен и хартиен вариант.

Голямата награда – пластиката „Полет“, изработена от Ненчо Русев – по традиция се връчва на едно от двете първи места.

И тази година ще се връчат 4 специални награди от различни културни и образователни институции – РУО-Бургас, сп. „Море“, Регионална библиотека „Пейо Яворов“, в. „24 часа“.

Конкурсът е част от Националния календар за извънучилищна дейност към МОН и е обезпечен със стипендии по Наредбата за закрила на деца с изявени дарби – ученици от 14 до 18 години.